Η σημασία της υγιεινής διατροφής μετά τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού
Όλοι γνωρίζουμε ότι η υγιεινή διατροφή είναι ένας από τους κύριους πυλώνες της υγείας. Πολύ συχνά οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες συνέπειες. Τα άτομα που έχουν υποστεί τραυματισμό του νωτιαίου μυελού θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη λόγω του χαμηλότερου μεταβολισμού.
Οι έρευνες δείχνουν ότι για άτομα με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού είναι σημαντικό να αναλύσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, να προσαρμόσουν το μέγεθος του γεύματος και να τρώνε υγιεινά. Αν και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται λόγω της μείωσης της μυϊκής μάζας και της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας, η ανάγκη του οργανισμού για βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες παραμένει ίδια. Σε περίπτωση λοιμώξεων, πυρετού ή χρόνιων πληγών, οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά του οργανισμού μπορεί και να αυξηθούν. Οι ασθενείς με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού μπορεί να αντιμετωπίζουν ορισμένες συνέπειες που σχετίζονται με τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, όπως:
- Πληγές λόγω παρατεταμένης πίεσης (έλκη πίεσης)
- Αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης λόγω συχνής ανεπάρκειας βιταμίνης D
- Δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης και των εντέρων
- Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση
- Αναπνευστικά προβλήματα
- Καρδιαγγειακές παθήσεις
- Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη
Ένα προσεκτικά επιλεγμένο σχέδιο διατροφής δεν θα εξαλείψει εντελώς όλους τους κινδύνους για τους ασθενείς, αλλά σίγουρα θα συμβάλλει στη μείωση των προβλημάτων και θα βοηθήσει τα άτομα να διατηρήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού είναι η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα. Καθώς είστε λιγότερο δραστήριοι, οι μύες και τα οστά σας μπορεί να γίνουν πιο αδύναμοι.
Με λιγότερη σωματική δραστηριότητα, καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες και μπορείτε να κερδίσετε υπερβολικό βάρος. Για να μειώσετε ορισμένους απ' αυτούς τους κινδύνους πρέπει να διατηρήσετε έναν υγιή τρόπο ζωής και διατροφής. Διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες:
- Ορισμός σωστού μεγέθους μερίδας φαγητού, μόνοι σας ή σε συνεργασία με έναν γιατρό. Είναι πανεύκολο να τρώμε πολύ εάν τρώμε αυτά που αγαπάμε. Πρέπει όμως να αλλάξετε προσέγγιση και να προσαρμόσετε τις μερίδες με τις ανάγκες σας.
- Η κατανάλωση ινών, δηλαδή δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων και λαχανικών είναι σημαντική και μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη λειτουργία εκκένωσης των εντέρων. Συνιστάται να τρώτε περίπου 30 γραμμάρια ινών κάθε μέρα.
- Η επιλογή κακών και ανθυγιεινών τροφίμων είναι πολύ πιο πιθανή εάν η απόφαση λαμβάνεται σε μια στιγμή, χωρίς να προγραμματιστεί εκ των προτέρων. Η εκ των προτέρων αγορά και προγραμματισμός γευμάτων αξίζει τον κόπο, προκειμένου να αποφευχθούν συχνές αποκλίσεις.
- Η αποφυγή της τακτικής κατανάλωσης ανθυγιεινών σνακ που περιέχουν νάτριο, λίπος και χοληστερόλη είναι πάντα καλή ιδέα. Τα καρύδια και οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πεινάτε μεταξύ των γευμάτων
- Τα ποτά με ζάχαρη και το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγονται. Το νερό είναι μια πολύ πιο υγιεινή (και φθηνότερη) επιλογή.
- Η άσκηση είναι σημαντική για τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης και της αερόβιας ικανότητας. Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική κατάσταση καθώς και τη σωματική υγεία.
- Πρέπει να δοθεί προσοχή στην ισορροπία διαφορετικών τροφίμων σε κάθε κύριο γεύμα. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως σύνθετοι υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως), πρωτεΐνες, υγιή λίπη και φυτικές ίνες για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη διατροφή σας.
- Τρώτε περίπου δυόμισι φλιτζάνια λαχανικών και 1-2 γεύματα με φρούτα την ημέρα.
- Συμπεριλάβετε το ελαιόλαδο στη διατροφή σας και αποφύγετε τα ζωικά λίπη.
- Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το βάρος σας σε τακτά χρονικά διαστήματα, να προσαρμόζετε τη διατροφή σας και να ασκείστε ανάλογα με τις δυνατότητές σας.
- Οποτεδήποτε μπορείτε, εκθέστε τον εαυτό σας στον ήλιο για τη βιταμίνη D που χρειάζεστε απεγνωσμένα για να διατηρήσετε τα οστά σας.
- Μην χρησιμοποιείτε συμπληρώματα διατροφής με δική σας πρωτοβουλία, εκτός εάν τα συνταγογραφήσει ο γιατρός σας, καθώς μερικές φορές μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο σώμα.
Εισάγετε μια αλλαγή κάθε φορά και δώστε ορισμένο χρόνο σε καθεμία. Κάνετε ένα σχέδιο και ακολουθήστε το για μερικές εβδομάδες. Πρέπει να επαναλαμβάνουμε κάτι για 21 ημέρες ώστε να το υιοθετήσουμε ως συνήθεια (για παράδειγμα, να παίρνουμε πρωινό ή να κάνουμε ασκήσεις), γι' αυτό, δώστε χρόνο στον εαυτό σας.
Μην βιαστείτε να πετάξετε αμέσως όλα τα ανθυγιεινά τρόφιμα γιατί τότε δεν θα επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσει το σώμα σας σε τρόφιμα με υψηλότερη θρεπτική αξία και περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Το σώμα σας θα είναι σε θέση να καταπολεμά τις λοιμώξεις και τις ασθένειες πιο αποτελεσματικά εάν το φροντίζετε σωστά.