Aκράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων ως συνέπεια τραυματισμού του νωτιαίου μυελού οποιουδήποτε βαθμού, συνήθως επηρεάζει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Τα νεύρα στο κάτω τμήμα της σπονδυλικής στήλης ελέγχουν τη λειτουργία εσωτερικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της ουροδόχου κύστης. Ως συνέπεια του τραυματισμού, τα νεύρα χάνουν τη σύνδεση με τον εγκέφαλο και δεν λαμβάνουν πια τα μηνύματά του όπως και οι μύες της ουροδόχου κύστης.

Ο εγκέφαλος, ως κεντρικό σύστημα, δεν έχει πλέον έλεγχο της ουροδόχου κύστης, οπότε εμφανίζεται η κατάσταση ακράτειας ούρων, γνωστή ως νευρογενής κύστη.

Η νευρογενής κύστη μπορεί να προκληθεί από ασθένεια, συγγενείς ανωμαλίες του εγκεφάλου, βλάβη νωτιαίου μυελού ή δισχιδή ράχη.

Urinarna inkotinencija
Urinarna inkotinencija

Αν και σε περίπτωση της νευρογενούς κύστης δεν είναι δυνατόν να επανακτηθεί ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης όπως πριν από τον τραυματισμό, υπάρχουν πολυάριθμα βοηθήματα και διαθέσιμες τεχνικές για να διατηρηθεί η νευρογενής κύστη υπό έλεγχο και να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη καθημερινή ρουτίνα ούρησης.

Υπάρχουν δύο μορφές διαταραχών της νευρογενούς κύστης που παρεμποδίζουν την φυσιολογική λειτουργία της ούρησης

  1. όταν η ουροδόχος κύστη είναι πολύ λίγο ενεργή και δεν μπορεί να συσπάται και να αδειάζει εντελώς
  2. όταν η ουροδόχος κύστη είναι υπερδραστήρια (σπαστική) και συχνά αδειάζει απρόβλεπτα με ανεξέλεγκτα νευρικά αντανακλαστικά (σπασμούς) που είναι τυπικά για τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης.

Η σπαστική κύστη, στην περίοδο σοκ (μετά από τραυματισμό) που μπορεί να διαρκέσει και μερικούς μήνες, χάνει την ελαστικότητά της και λόγω της συνεχούς υπερπλήρωσης της κύστης, απ’ αυτήν διαρκώς διαρρέει μια μικρή ποσότητα ούρων. Στη συνέχεια ακολουθεί μια υπερδραστήρια φάση όταν η ουροδόχος κύστη ανεξέλεγκτα γεμίζει και εκκενώνεται, αντανακλαστικά. Με αυτόν τον τρόπο, τα νεφρά δεν εκκενώνονται ομοιόμορφα ή εντελώς, πράγμα που είναι επικίνδυνο για τη φυσιολογική λειτουργία του και αυτή η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί με καθετηριασμό.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΩΣ Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΥΡΟΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ;

Ο τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι μύες της ουροδόχου κύστης λειτουργούν και δυσκολεύει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και της ουροδόχου κύστης. Όταν τραυματίζεται ο νωτιαίος μυελός, δεν υπάρχουν συνθήκες για μια φυσιολογική ούρηση που γίνεται με χαλάρωση και συστολή του σφιγκτήρα. Εκτός από αυτή την διαταραχή, χάνεται και η αίσθηση της πλήρους ουροδόχου κύστης. Ανάλογα με το βαθμό του τραυματισμού και της ατομικής κατάστασης, η ουροδόχος κύστη μπορεί να εκκενώνεται πολύ γρήγορα ή να μην εκκενώνεται αρκετά συχνά.