Επειδή οι χρήστες των αναπηρικών αμαξιδίων είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένα με' αυτές δηλαδή η κινητικότητα και η ανεξαρτησία τους εξαρτώνται αποκλειστικά από αναπηρικά αμαξίδια, μπορούμε να πούμε ότι η προσαρμοστικότητα του αναπηρικού αμαξιδίου προς κάθε χρήστη και τις ανάγκες του είναι εξαιρετικά σημαντική.
Πολλά αναπηρικά αμαξίδια που έχουν σχεδιαστεί για εξωτερική χρήση δεν είναι κατάλληλα και εντός σπιτιού για διάφορους λόγους:
- Τα ελαστικά και οι τροχοί έχουν σχεδιαστεί για τραχιές και όχι για λείες επιφάνειες
- Τα αναπηρικά αμαξίδια είναι ογκώδη και πολύ μεγάλα για να περάσουν από μια κανονική πόρτα
- λόγω του μη προσαρμοσμένου ύψους του καθίσματος δεν μπορεί να μεταφερθείτε απλά από το αμαξίδιο στο κάθισμα του σπιτιού σας
Αρχικά, ας προσδιορίσουμε τη διαφορά μεταξύ των διάφορων τύπων αμαξιδίων. Υπάρχουν χειροκίνητα και ηλεκτροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια. Τα χειροκίνητα είναι μηχανικά και χωρίζονται σε πτυσσόμενα και αυτά με ένα σταθερό πλαίσιο.
Για να χρησιμοποιείστε τα χειροκίνητα αμαξίδια πρέπει να έχετε αρκετά δυνατά χέρια και να είστε σε θέση να ελέγχετε το ανώτερο σώμα σας όσο το δυνατόν περισσότερο.
Αυτό το αμαξίδιο αποκαλείται και ενεργό ή τυπικό αμαξίδιο. Όταν πρόκειται για μοντέλα, υπάρχουν 2 βασικά είδη των χειροκίνητων αναπηρικών αμαξιδίων:
Πτυσσόμενα αναπηρικά αμαξίδια – Όλα έχουν το παρόμοιο μηχανισμό αναδίπλωσης - τραβώντας τα ανακλινώμενα υποπόδια και το κάλυμμα του καθίσματος προς τα επάνω, το αμαξίδιο γίνεται στενό. Όλες οι διαστάσεις, δηλαδή το πλάτος και το βάθος του καθίσματος καθώς και το ύψος της πλάτης μπορούν να προσαρμοστούν ξεχωριστά κατά την επιλογή του αμαξιδίου. Επίσης, η κλίση του καθίσματος και η «δυνατότητα του αναποδογυρίσματος» μπορεί να προσαρμοστεί σύμφωνα με τη σοβαρότητα της αναπηρίας ή της ικανότητας χειρισμού του χρήστη. Αυτό το αμαξίδιο είναι κατάλληλο για να χρησιμοποιείται κατά τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Τα πτυσσόμενα αμαξίδια δε συνίστανται για αθλητικές δραστηριότητες επειδή λόγω της περιορισμένης ρύθμισης δεν μπορούν να προσαρμοστούν επαρκώς. Επιπλέον, επειδή υπάρχουν πολλά κινούμενα εξαρτήματα που τα καθιστούν πτυσσόμενα, δεν είναι αρκετά σταθερά για ορισμένες αθλητικές δραστηριότητες, όπως για το μπάσκετ.
Πτυσσόμενα αναπηρικά αμαξίδια συνίστανται σε:
- άτομα που δεν είναι τόσο ανεξάρτητα
- άτομα των οποίων το άνω μέρος του σώματος δεν είναι τόσο δυνατό
- παιδιά ή ηλικιωμένους
Αναπηρικά αμαξίδια με σταθερό πλαίσιο – Το πλεονέκτημα αυτού του είδους αμαξιδίων είναι ότι έχουν λιγότερα κινούμενα εξαρτήματα που στην ουσία σημαίνει ότι είναι πιο ισχυρά και διαρκούν περισσότερο από τα πτυσσόμενα. Τα αναπηρικά αμαξίδια με σταθερό πλαίσιο δηλαδή τα μη πτυσσόμενα αναπηρικά αμαξίδια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ακολουθούν τη μορφή του σώματος του χρήστη ενώ το σχέδιο των πτυσσόμενων αμαξιδίων επικεντρώνεται στην δυνατότητα αναδίπλωσης.
Τα μη πτυσσόμενα αναπηρικά αμαξίδια συνίστανται σε άτομα:
- που έχουν δύναμη στο άνω μέρος του σώματος
- που θέλουν να είναι ανεξάρτητα
- που είναι νέα και ενεργά
- βλέπουν το αμαξίδιό τους ως μέρος του εαυτού τούς ήτοι του σώματός τους
Τα ηλεκτροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια είναι ιδανικά για ενεργούς χρήστες και τους παρέχουν τη δυνατότητα άνετης οδήγησης.
Ποιες είναι οι δυνατότητες ρύθμισης ενός καλού αμαξιδίου;
- Η κλίση του καθίσματος αποτελεί διαφορά ύψους μεταξύ του εμπρός και πίσω καθίσματος (κατά κανόνα: όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο τραυματισμού, τόσο υψηλότερη πρέπει να είναι η κλίση του καθίσματος προς τα πίσω).
- Ρύθμιση της πλάτης του καθίσματος: Δεν υπάρχει πλάτη που να είναι ευθεία αλλά είναι ανατομικής μορφής. Η πλάτη του καθίσματος πρέπει να είναι άνετη στην πλάτη.
- Η επίτευξη της επιθυμητής γωνίας μεταξύ της πλάτης και του καθίσματος είναι συνήθως δυνατή μόνο με δύσκαμπτα αμαξίδια.
Με λίγα λόγια, δεν πρέπει να υπερβάλλουμε - τα αμαξίδια δεν πρέπει να γίνουν ξαπλώστρες αλλά ούτε πρέπει να ωθήσουμε την πλάτη του καθίσματος προς τα εμπρός.
Που είναι οι τροχοί; Εάν οι τροχοί βρίσκονται προς τα εμπρός, τα αμαξίδια χειρίζονται πιο εύκολα και είναι πιο κινητά αλλά έχουν και μεγαλύτερη τάση να αναποδογυρίσουν προς τα πίσω. Ως λύση αυτού του προβλήματος, ως αξεσουάρ υπάρχουν προστατευτικοί τροχοί κατά του αναποδογυρίσματος.
Η γωνία της θέσης του πεντάλ κίνησης: Τα γόνατα δεν πρέπει να είναι μπροστά και οι πατούσες πρέπει να είναι σε ουδέτερη θέση. Εάν υπάρχουν μπράτσα, θα έπρεπε να είναι ρυθμιζόμενα όσο αφορά το ύψος τους. Ο αγκώνας πρέπει να στηρίζεται άνετα και να βασίζεται σε κάτι.
Και για το τέλος, πριν από την τελική επιλογή είναι σημαντικό να κάνετε τις εξής ερωτήσεις;
- Πού θα χρησιμοποιώ περισσότερο το αναπηρικό αμαξίδιο;
- Θα χρησιμοποιήσω μόνο περιστασιακά το αναπηρικό αμαξίδιό μου;
- Για ποιες καθημερινές δραστηριότητες θα τα χρησιμοποιώ;
- Πώς θα έρθω από ένα μέρος σε άλλο με το αναπηρικό αμαξίδιό μου;
- Πόσες ώρες την ημέρα θα περάσω στο αναπηρικό αμαξίδιο;
- Πώς θα μεταβώ από το αναπηρικό αμαξίδιο σε άλλες επιφάνειες (κρεβάτι), δηλαδή πώς θα μεταφερθώ;
- Εάν χρειάζομαι βοήθεια με το αναπηρικό αμαξίδιό μου, θα την έχω όταν μου είναι απαραίτητη;
- Πώς θα οδηγήσω το αναπηρικό αμαξίδιο στη γειτονιά ή την αυλή; Σε ποιες επιφάνειες μπορεί να οδηγηθεί;